Een schimmelnagel (de medische term is onychomycose) is een zeer frequent voorkomende schimmelinfectie van de teen- of vingernagel. De infectie veroorzaakt een verdikking van de nagel, welke vervolgens kan gaan verkleuren, vervormen en splijten. Zonder adequate behandeling kan een schimmelnagel zo dik worden dat deze bijvoorbeeld tegen de binnenkant van de schoen gaat drukken, hetgeen leidt tot irritatie en pijn.

Schimmels gedijen uitermate goed bij vocht en warmte. Bovendien kan een beschadigde nagel, welke bijvoorbeeld ontstaat tijdens het sporten of door een knellende schoen, vrij eenvoudig worden gekoloniseerd door schimmels. De schimmel nestelt zich onder het nageltopje, koloniseert vervolgens de omgeving en verspreidt zich geleidelijk naar beneden. Zonder behandeling breidt de schimmel zich normaliter steeds verder uit. Daarom kan de nagel zodanig worden aangetast dat deze afbreekt met als gevolg een nagelloze teen of vinger. De wijze van het ontstaan en de ontwikkeling van de schimmelnagel is uiteraard afhankelijk van het infectietype.

Nieuwe, effectieve behandeling van een schimmelnagel

PACT is een nieuwe methode voor de behandeling van schimmelnagels die schimmeldodend is. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve behandelingstherapie komt oorspronkelijk uit de wereld van de tandartsen. PACT-behandelingen zijn doeltreffend, pijnloos en zonder bijwerkingen. De resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel zijn ongekend. PACT is een afkorting voor het wetenschappelijke begrip ‘Photodynamische Antimicrobiële Therapie. Middels deze methode kunnen schimmelnagels op zeer hygiënische en effectieve wijze gedood worden.

De PACT-behandeling in de praktijk

Gedurende het gehele proces zijn drie fases te onderscheiden. Het voortraject, de eigenlijke PACT-behandeling en de nazorg.

In het voortraject dient te worden onderzocht of het daadwerkelijk een schimmelnagel betreft. Niet alle verdikte en/of verkleurde nagels zijn immers schimmelnagels. Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een hoornnagel of een psoriasisnagel. Daarom wordt bij twijfel een stukje nagel opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium om het te laten onderzoeken. Indien wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat, wordt de tweede fase gestart.

Ter voorbereiding van de eigenlijk PACT-behandeling wordt de schimmelnagel dun gefreesd en opgeruwd. Daarna wordt een gel op de nagel aangebracht met daarin een speciale, lichtgevoelige, blauwe kleurstof. Deze kleurstof trekt tijdens de inwerktijd in de schimmelnagel.

Na de inwerktijd wordt een PACT-lamp met rood ledlicht op de nagel geplaatst. Daar dit licht een specifieke golflengte heeft, wordt de blauwe kleurstof in de gel geactiveerd en ontstaat radicale zuurstof, welke de celwand van de schimmel beschadigt. Als de celwand stuk is kan een schimmel niet meer leven en sterft deze (hierbij is het zeer belangrijk om te beseffen dat de celwand van een mens anders is opgebouwd dan die van een schimmel en om die reden is deze behandelingsmethode absoluut niet gevaarlijk voor u). Deze behandeling dient in een tijdsbestek van circa tien dagen drie keer te worden uitgevoerd. Na een maand volgt een vierde behandeling. Nadat geconstateerd is dat de schimmel is gedood kan het nazorgtraject worden gestart. Van belang hierbij is dat een herinfectie wordt voorkomen ter bevordering van de groei van een nieuwe, gezonde nagel. Om herinfectie te voorkomen is het essentieel dat u een aantal voorzorgsmaatregelen alsmede een aantal voorschriften in acht neemt (hieromtrent wordt u uiteraard naar behoren geïnformeerd).

Wat u tot slot nog moet weten

PACT is een zeer bijzondere behandelingsmethode.
Om de kwaliteit van de behandeling te waarborgen is uw therapeute speciaal opgeleid. Mocht u naar aanleiding van het voormelde nog vragen hebben en/of advies willen inwinnen, aarzelt u dan niet om contact op te nemen (raadpleeg hiertoe alstublieft de gegevens onder ‘Contact’ op deze site).

Studio Sano, dé schoonheidssalon in Uden voor schimmelnagelbehandelingen.

Tarieven

Informatie Tijdsduur Prijs
* PACT-therapiebehandeling (1 nagel) n.v.t. € 135,00
* PACT-therapiebehandeling (10 nagels) n.v.t. € 970,00